1101 長楽寺店舗横.jpg


御菓子所 高八
長楽寺店
〒731-0143
広島県広島市安佐南区長楽寺1-1-44
電話  082-872-3718


2020年03月03日

引千切

」「引千切」ひちぎり・・・(難しくは龍舌餅)3月3日は上巳(じょうみ)といい、中国古代の 風習で水辺に出て穢れ(けがれ)を祓う行事があり、それが我が国に伝来し、自分の身体をなでた人形を水に流して穢れを祓う行事となり、それが曲水の宴や雛流しへと発展した。   ひちぎりとは、先端をひちぎることからの名で、子だくさんを意味していて、昔は 母子草(ははこぐさ)「御形・おぎょう・もちぐさ・春の七草の一つ」を使っていたが、今では蓬(よもぎ)を使っている、3月3日に厄除けの意味を込めて草餅を食べるのも、このことから由来する慣わしである。

また別名を、「戴餅」いただきもち;というのは、誕生日や御着帯の祝いに宮中で用いられた、扁平な白餅の真中をくぼませ、その上に餡をのせた「小戴」こいただきに由来していて、一般的には子供の生育を祝うための御菓子です。

写真の御菓子は、蓬の外郎生地の上に淡紅色練切きんとん、桜葉入り淡紅色外郎生地の上に白練切きんとん製です。 /strong>


"Hikisenri" Hichigiri ... (It's difficult to make a tongue cake) On March 3rd, it is called "Jomi", and there is an event that goes out to the waterside in ancient Chinese customs to purify the debris.  However, it was introduced to Japan, and a doll that patted its body was washed down in water to purify the filth.  Hichigiri is the name for breaking off the tip, meaning a child. In the past, it used the mother and child grass (hahakogusa), which is one of the Ogata, okyo, mochigusa, and the seven herbs in spring.  However, it is customary to eat soybeans on March 3 with the meaning of evil repellent, which is now using Yongomi.

 Another name is "dai-mochi", which means that a small white mochi that was used in the palace to celebrate birthdays and dressings was hollowed out, and "kodai" was put on top of it.  "It is derived from this, and is generally sweets to celebrate the growth of children.

 The sweets shown in the photo are made of light-colored noodle-cut tongue on Hono's cloth and white light-colored noodle-cut tongue on cherry-red lightly colored cloth.  / strong>

“ Hikisenri” Hichigiri ...(很难做蛋糕)3月3日,它被称为“ Jomi”,有一个事件发生在中国古代习俗中,它在水边净化了残骸。 然而,它被引入日本,拍了拍它的尸体的娃娃在水中被冲洗掉以净化污物。  Hichigiri是折断小费的名称,意为孩子,过去曾使用母子草(hahakogusa),后者是绪方,okyo,mochigusa和春季的七种草药之一。 但是,习惯上是在3月3日吃具有驱虫剂含义的大豆,现在正在使用Yongomi。

 另一个名字叫“大年糕”,意思是挖空了宫殿里用来庆祝生日和敷料的白色小年糕,并在上面放了“ kodai”。  “它是从中衍生出来的,通常是用来庆祝儿童成长的糖果。

 照片中的糖果是用Hono的布上的浅色面条切成舌状,而樱桃红色的浅色布上的白色浅切成舌状。  /强>
0302 ひちぎり.jpg
posted by タカハチ たかいしたかお at 12:52| 日記 | このブログの読者になる | 更新情報をチェックする